Gemi İnşaatı

 

Gemi İnşaatı Programı Tanıtım Videosu

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Gemi İnşaatı

Yöremizde etkinlik gösteren denizcilik kurum ve kuruluşlarının güncel deniz teknolojileri konularında uzmanlığa duydukları gereksinim, günden güne artan bir potansiyele sahip olmakla birlikte bu gereksinimlerin yanıtlanmasındaki yetersizlikler ileri boyutlardadır. Oysa ki, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, kurulduğu 1975 yılından bu yana ülkemiz denizleri ve uluslar arası sularda edindiği yüksek teknolojik bir birikime sahiptir. Bu birikimin gemi inşaatı temelinde denizcilik sektörünün yararına sunulması gerekliliğiyle bu programda araştırma etkinlikleri yürütülmektedir.

Araştırma etkinliklerinden beklenen yararların başında, gemi programının eşgüdümünde tüm üniversitenin birikimleri sektöre aktarılırken başta küçük teknecilik işkolu olmak üzere, tüm gemi inşaatı ve bakım – onarımı sektörünün güncel ihtiyaçları doğrultusunda yeni araştırma ufukları açmak gelmektedir.

Gezi tekneleri, balıkçı gemileri boyutundan konteyner gemisi ve büyük petrol tankeri boyutlarına dek birçok geminin gerek teknesi, gerek ana makinaları dahil tüm donanımları konusunda deneyime sahip olan program, çok sayıda nitelikli akademik ve teknik personelle, laboratuarlar ve atölyelerle, kara ve deniz araçlarıyla etkinlik göstermektedir.

Gemi İnşaatı Programı, saygın ulusal ve uluslararası araştırma merkezleriyle işbirliği içinde çalışmaktadır. Aşağıda bunlardan bazıları sunulmaktadır:
• Japonya Ulaştırma Bakanlığı Deniz Tekniği Yüksekokulu, Japonya
• Gdansk Teknik Üniversitesi Deniz Mühendisliği ve Gemi Teknolojisi Fakültesi, Polonya
• Yapı Donanımları ve Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Romanya
• SARC BV, Hollanda
• Amarcon, Hollanda

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü olarak, çevreci ve yenilikçi çözümler geliştirmeye yönelik önemli bir projeyi başarıyla tamamlamış bulunmaktayız.

📌 GEMİ PERVANESİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEME VE ÜRETİM YÖNTEMLERİYLE PERFORMANSININ VE GEMİDEN KAYNAKLANAN EMİSYONLARIN AZALTILMASINA ETKİSİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ başlıklı araştırma projemiz kapsamında, geleneksel metal pervanelere alternatif olarak daha hafif, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu kompozit malzemelerle üretilmiş prototipler geliştirdik.

🔬 Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), karbon fiber takviyeli kompozitler ve ileri üretim tekniklerinden biri olan katmanlı imalat (3D baskı) kullanılarak geliştirilen pervane modelleri, kavitasyon tüneli testleri ve kapsamlı yapısal analizlerle performans açısından detaylı biçimde değerlendirilmiştir.

📉 Elde edilen sonuçlar; çevresel etkileri azaltan, verimliliği artıran ve üretim açısından maliyet avantajı sağlayan bu alternatiflerin, denizcilik sektöründe geleneksel pervanelerin yerini alabilecek düzeye ulaştığını göstermektedir.

📚 Bu değerli çalışmanın bilimsel çıktılarına aşağıdaki uluslararası yayınlardan ulaşabilirsiniz:

Bu proje sayesinde, sürdürülebilirlik ilkesini merkeze alan ve yenilikçi teknolojileri üretime entegre eden bir yaklaşımla, geleceğin denizcilik uygulamalarına katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.

🔗 Proje, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.

Geleceğin daha çevreci, daha verimli ve daha akıllı deniz taşıtlarına katkı sağlayacak bu tür çalışmalara katkı sunmaya devam edeceğiz.

 


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast